This is default featured slide 1 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 2 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 3 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 4 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

This is default featured slide 5 title

Go to Blogger edit html and find these sentences.Now replace these sentences with your own descriptions.This theme is Bloggerized by Lasantha Bandara - Premiumbloggertemplates.com.

Rabu, 26 Oktober 2016

VALUER FEE A.K.A BAYARAN PENILAI HARTANAH

Assalamualaikum.

Sabtu lepas, 22 oktober 16 kami pakat-pakat dengan valuer untuk menilai rumah. Seronok kami mengukur sana sini.

Valuer kami adalah wife ejen rumah. Memang ngam lah. Pulaknye dolu-dolu 1 fakulti di UTM. Rasa serasi sangat.

Ok best tak bestnya, saya berpeluang jumpa tuan rumah yg sedang menyewa rumah ini. Beliau adalah cucu arwah tuan rumah yg asal. Anak sedara kepada Makcik Kalsom merangkap tuan rymah sekarang. Untung jumpa beliau. Banyak saya korek pasal rumah ini.

Dok ukur sana sini, beliau ingatkan yang saya adalah valuer juga. Nampak PRO katanya. Kihkihkih. Emakskema kan ada basik mengukur tanah, juga tukang jahit bertuliah angkat bakul. So kompem la nampak PRO sangat.

Alhamdulillah, dapat ukuran yg jelas akan rumah. Dapat telek tiap inci. Dapat la saya modelkan rumah guna google sketchup dengan lebih terperinci.

Akhirnya harini, 29 oktober 16 Dapat invoice dr JS Valuer iaitu kompeni penilai. Ok semuanya RM950. Alhamdulillah. Hmmmm banyak juga dah bayar etc etc ni yer. Lain kali saya update bayaran lawyer bank yg dah lepas pun. Terskip pulak. Ok babai.

Jumaat, 21 Oktober 2016

SALE & PURCHASE AGREEMENT

Assalamualaikum.

Segala puji bagi Allah yg menjadikan kita masih bernafas hingga ke saat ini. Tiada nikmat mengejutkan selain Allah masih sudi berehsan kepada kita dengan memanjangkan tempoh sihat dan menjaga ahli keluarga serta harta-harta kita. Betapa Allah maha pemurah lagi penyayang. Bersyukurlah kerana ia tanda orang beriman.

Kali ini saya nak kongsi kisah kami tandatangan perjanjian jual beli rumah. Ya, dalam tempoh tak sampai sebulan, kami dah tandatangan perjanjian yang penting ini. Kami dihubungi oleh pihak peguam beberapa kali untuk menetapkan tarikh pertemuan. Samada kami datang ke pejabat, atau peguam datang ke tempat yang saya mahu. Asalnya saya agak berkeras untuk meminta peguam datang berjumpa kami. Ala, tempat pun bukan jauh, tapi ada rasa nak menyusahkan peguam masa itu. 

Saya mendapatkan pandangan beberapa teman yang telah membeli rumah. Khabar mereka, tidak pernah walau sekali, peguam berjumpa mereka. Semuanya melalui setiausaha atau kerani yang diwakilkan sahaja. Oh, susah juga bertemu peguam ya. Akhirnya, saya memutuskan untuk ke pejabat peguam dan bersemuka dengannya. perghhhh macam nak pergi berperang  je. Al maklum, saya ada persepsi sedikit tentang peguam. Rasa macam, peguam ni makan duit percuma, kerja pula sikit. Ye la, kan kita yang menanggung segala hutang dan bil. Rasa macam tak adil.

Pertama kali jejak kaki ke pejabat peguam, oh...macam ni rupanya pejabat peguam ya. Biasa-biasa sahaja dan banyak dokumen. Tak nampak canggih seperti dalam drama pun. Hahahha Bila kami di persilakan duduk dan bertemu PA peguam, Puan Faiezah; lagi rasa macam bukan pejabat peguam. Serius rasa santai dan biasa-biasa. Tak lama lepas tu, peguam pun muncul. Ya inilah dia Tuan Anwarul - Haq. Seorang yang masih muda, sederhana tinggi, berkulit cerah, tak gemuk atau kurus dan terasa mesra. Tuan Anwarul berkaca mata serta agak beruban sedikit. ya gaya peguam yang saya rasa sangat hakiki - berkepala agak botak. hahaha Yap, peguam saya mesra dan sangat ramah. Rasa macam tak sama figure sebenar dengan gaya percakapannya ketika pertama kali menelefon saya beberapa minggu lepas!

Tuan Anwarul menerangkan segala perkara yang saya perlu tahu tentang pemilikan rumah, perjanjian, hak pembeli, penukaran hak milik, tempoh proses permohonan, denda kepada penjual, Macam-macam juga yang saya tanya. Al maklum, saya teruja  membeli rumah buat pertama kalinya! Sebelum ini, laling Azizan yang jumpa peguam untuk menguruskan rumah kami di AU3, saya tak dibawa bersama. Antara benda yang saya rasa rugi saya tak tahu awal adalah, ketika melihat rumah, saya boleh minta kepada penjual beberapa perkara. Contohnya minta dibaiki bumbung, tinggalkan penyaman udara jika ada, tukar pintu bilik yang reput, baiki bumbung yang bocor atau minta rumah dibaiki jika ada kerosakan. Padahal, selalu saya lihat rancangan luar negara bagaimana orang melihat rumah sebelum membeli. Aduhhhh saya terlebih yakin dengan rumah yang kelihatan elok dan tidak minta apa-apa. Rugi rasanya. Tapi tak apa, insyaallah rumah kami itu ok!

Urusan kami ini mengambil masa 1 jam juga. Sambil tandatangan perjanjian, kami sembang-sembang dengan peguam. Rupanya sudah berumur juga Tuan Anwarul ini. Anak sulungnya telah pon berusia 20 tahun. Wah saya tak sangka, ingatkan beliau masih awal 40-an. Betul lah awet muda. Beliau sendiri ceria, ramah dan menikmati kehidupan. Jangan tak tahu, anak beliau ada 6 orang kesemuanya.;) berasal dari johor dan menetap di Melawati. 

Ketika bil peguam diberi, kami tak bercakap apa. Melihat kepada angka, rasa syukur kerana jumlahnya dalam jangkaan kami. Lagi syukur bila tiba-tiba Tuan Anwarul beri diskaun. Allah, seronok sungguh. Kepada Allah kami berterima kasih dan berdoa agar bertambah murah rezeki Tuan Anwarul. petang itu kami pulang dengan hati yang gembira. Sungguh tak sangka, kami telah membuat keputusan yang besar dalam tempoh tak sampai sebulan. Kepada Allah jua kami mohon agar segala yang berlaku dan yang akan berlaku adalah semata-mata atas kehendak-NYA. Amin Ya Allah. tunggu cerita lain di masa depan ya.

Selasa, 27 September 2016

SAIN LETTER OFFER LOAN RUMAH

Assalamualaikum. 

Saya doakan pengunjung emakskema.com sentiasa sihat dan ceria menjalani kewajipan sebagai hamba Allah.
Saya nak update proses pembelian rumah kami. Alhamdulillah, Ahad 25 Sept 2016 kami sain LO dari Public Islamic Bank. Rasa lega sangat.
Sebenarnya, offer dari Public Bank ni dah keluar pada 19 September 2016 lagi. Memang cepat dan sangat pantas Ms Moon menjalankan tugas. Beliau adalah ejen yg menguruskan pinjaman perumahan kami.

Dibawah ni adalah sedikit butiran tentang pinjaman tersebut:
Case approved RM3xx,000
35years
Rates 4.35% (br+.83)
Monthly installment : RM1,587

Selain sain LO, saya juga mengambil takaful perlindungan pinjaman bernilai 340k. Bulan-bulan, saya perlu bayar RM200. Perlindungan ini membolehkan:
1. Rumah ditanggung bayarannya oleh bank sekiranya saya meninggal dan mengidap penyakit kritikal sebelum loan siap dibayar
2. Dapat diskaun sekiranya mengalami kelumpuhan sementara ( contoh: sakit sebab eksiden kan ambil masa untuk sembuh)

Kesimpulannya, saya perlu bayar RM1787 sebulan untuk rumah teres ni. Alhamdulillah walaupun banyak, ia masih dibawah budget.
Nak cerita detail, lain kali saya update. Wah terasa bagai kunci rumah sudah ada di tangan. k babai.

Jumaat, 23 September 2016

EMAKSKEMA MEMBAYAR DUIT TEMPAH RUMAH 3%

Assalamualaikum.

Semoga Allah sentiasa melimpahkan Rahmat dan kemudahan buat semua pengunjung emakskema.com.

Hari ini 23 September 2016. Genap 17 hari selepas kami membayar duit 'tempah' rumah. Allahu... banyak sangat yg berlaku dalam tempoh ini. Apa yang kami dah buat?

1. Kami dah bayar 3% yang mewakili nilai RM11400 kepada ejen rumah yang sangat berdedikasi iaitu saudara Fakhrul.

2. Kami dah hantar permohonan ke 2 bank tempatan untuk pinjaman perumahan.

Bank pertama iaitu Public Islamic Bank dah setuju dengan permohonan kami. LO iaitu letter offer juga telah dikeluarkan. Tinggal kami buat keputusan samada nak sain ke tidak sahaja. Allah hu, mudah sangat rasanya.

Bank ke dua adalah Hong Leong Islamic Bank. Saya seperti mahu menunggu tawaran dari Hong Leong Islamic Bank. Tapi tak pasti lagi.

Bagaimana Kami Mendapat Wang 3% Untuk Tempah Rumah

Kami sebenarnya seperti mengejar masa. Semuanya perlu diselesaikan sebelum raya haji yg lepas iaitu 12 Sept 2016. Kami melihat rumah pada 4 Sept 2016 iaitu hari Ahad. Maka, setelah suka dan setuju dengan rumah yang kami lihat, terus esoknya sediakan cek. Padahal tiada RM yang cukup dalam tangan. Deposit perlu dibayar segera. Jadi kami putuskan untuk membayar diantara 5 hingga 9 Sept 2016. Ramai yang berminat dengan rumah tersebut. Lebih-lebih lagi, harganya dibawah harga pasaran.

Ok, mana dapat duit. Demi nak dapatkan tunai segera, kami gadaikan barang kemas yang ada. Memang dari awal, saya mengumpul emas untuk dijadikan cagaran bila terdesak. Syukur betul saya buat begitu. Semua emas saya bernilai lebih tinggi dari jumlah yang saya bayar 2 3 tahun lepas masa beli. Tak ada ke duit tunai dalam bank? Ada, tapi tak sempat nak keluarkan. Sebab disimpan dalam akaun yang tak ada kad debit.

Jadi, akhirnya cek untuk pembayaran 3% tempah rumah ini menggunakan emas. Cek dibuat pada 5 Sept 2016 iaitu Isnin sejurus emas digadai. Cek diserahkan kepada ejen pada 6 Sept 2016. Super cepat. Dua hari selepas tengok rumah. Macam-macam yang saya fikir. Semoga ia adalah pilihan yang betul dan terbaik untuk kami.

Selasa, 6 September 2016

PROJEK BARU

Assalamualaikum.

Saya doakan rakan-rakan pengunjung blog emakskema.com sentiasa beroleh rahmat dan keberkatan dari Allah.

Kali ini saya ingin berkongsi projek baru kami. Saya akan update perkembangannya sedikit demi sedikit dalam blog kesayangan saya ini.

Saya teruja mahu berkongsi. Ia adalah projek baru setelah lebih 2 tahun kami tidak mulakan projek baru dalam perjalanan hidup kami.

Tiga tahun lepas kami mulakan bisnes shaklee ini yg melahirkan emakskema.com. Insyaallah projek ini adalah batu loncatan yang lebih besar yang akan membawa kami lebih kehadapan.

Segalanya bermula dengan impian. Mimpilah supaya kita ada sesuatu yg mahu dicapai.
Mimpilah kerana ia akan menggerakkan kita.
Mimpilah kerana mimpi adalah percuma dan kita tidak akan menyesal.

Pembayang buat rakan-rakan, projek ini adalah projek rumah!😙

Selasa, 5 April 2016

MUDAHNYA MEMBELI VITAMIN

Assalamualaikum
Gais suka vitamin kan❤. Ye lah, kan Gais pandai jaga kesihatan, sbb tu ambil vitamin. Tapi susah pulak nak pergi kedai dan belek2 harga serta kandungan dia.
Susah juga nak pm2 dealer2 vitamin nak tau harga. Ye la biasala, mesti nak cari yg jimatkan. Biar berbaloi harga dan kualiti.
Jangan susah hati, gais boleh membeli-belah vitamin secara online tanpa melibatkan sesiapapun. Pilih2, bayar dan vitamin sampai depan pintu. Haaa macammana cara dia?
...................
Gais klink link kat bawah dan join shaklee. Pastu Gais boleh la shopping sendiri apa2 vitamin yg gais suka. Senang je kan.
Kalau rasa tak pasti dan was-was, wasap CikKakYus ya:
 013-378 6399
 013-378 6399
 013-378 6399

Khamis, 25 Jun 2015

MENGINGATI ALLAH VS B COMPLEX

Assalamualaikum.

Saya doakan anda pada pagi ini,  beroleh ketenangan dan kedamaian hati yang berpanjangan. Stress, b complex shaklee, kelebihan b complex shaklee, Tenang hati, meredakan tekanan,
Dengan mengingati Allah (zikir), hati menjadi tenang.

Dengan mengambil B complex shaklee, membantu kesihatan fungsi saraf lantas meredakan tekanan, sakit kepala, kemurungan dan insomnia.

Mana satu yg perlu diambil? Saya ambil kedua-duanya sekali. Kenapa?

Manusia perlukan asbab untuk sembuh, sakit, mati dan sebagainya. Pendek kata, Allah jadikan asbab supaya manusia mudah menerima segala kejadian yg menimpa mereka. B complex juga adalah asbab untuk sembuh.

Jadi kita tak perlu pilih salah satu. Kita bebas untuk memilih kedua-duanya.

HARGA

Zikir harganya hanyalah keihklasan hati dan keyakinan yg tinggi kepada Allah.

B complex pula berharga RM53.75 dan tahan 120 hari, bersamaan 4 bulan. Maksudnya kita hanya perlu membayar RM0.45 sen bagi sebiji B complex. HHHMMM dah terlebih berbaloi dengan nilai duit kita kan.
 
Tak payah fikir 2, 3 kali. cepat je wasap saya :: 013-3786399 ::

Ok...sekian nasihat pagi.
 * Produk ini tidak bertujuan untuk mendiagnos, merawat, menyembuh atau mencegah sebarang jenis penyakit.


Khamis, 18 Jun 2015

MARHABAN YA RAMADHAN

Assalamualaikum.

Saya doakan anda hari ini ceria dan bersemangat menyambut kedatangan Ramadhan. Alhamdulillah. 

Sekali lagi Allah limpahkan nikmat, usia kita dipanjangkan lantas dapat bertemu bulan yang sangat dinanti-nanti = RAMADHAN. Moga Allah beri kita kekuatan untuk beramal dan beribadah sebanyak-banyaknya seterusnya menjadi kelaziman pula ibadah itu di bulan-bulan mendatang.

marhaban ya ramadhan 2015


Salam sayang.. emakskema

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...