Rabu, 16 April 2014

TINGKATKAN PENGAMBILAN KALSIUM KETIKA HAMIL

Assalamualaikum.


kalsium dan kepentingannya, keperluan kalsium ibu hamil, kalsium dan tulang, fungsi kalsium, alah laktosa

FUNGSI KALSIUM KEPADA TUBUH

Kalsium penting kepada ibu yang sedang hamil. kalsium merupakan nutrien yang diperlukan oleh tubuh kita untuk membina gigi yang kuat serta tulang yang sihat. Kalsium juga penting kerana membantu darah mengalir lancar, otot dan nadi berfungsi dengan baik serta menyebabkan jantung berdegup dengan normal. Menariknya kalsium disimpan sebahagian besarnya di dalam tulang kita.

KESAN JIKA KEKURANGAN KALSIUM KETIKA HAMIL


Janin di dalam kandungan memerlukan kalsium untuk membesar. Jika ibu tidak mengambil kalsium yang mencukupi dari pemakanan, badan akan mengambil kalsium yang tersimpan di dalam tulang. Akibatnya jisim tulang akan berkurangan dan meletakkan ibu dalam risiko Osteoporosis. Osteoporosis akan menipiskan tulang secara dramatik dan menyebabkan tulang rapuh dan mudah patah.

BERAPA BANYAK KALSIUM YANG MENCUKUPI?

Menurut USRDA, untuk wanita hamil dan yang menyusukan anak yang berumur lebih dari 24 tahun, keperluan kalsium mereka adalah 1200 mg sehari. Bagi yang berumur kurang dari 24 tahun, keperluan kalsium harian adalah diantara 1200mg sehingga 1500mg.

BAGAIMANA JIKA SAYA SEORANG YANG ALAH LAKTOSA A.K.A SUSU?


kalsium dan kepentingannya, keperluan kalsium ibu hamil, kalsium dan tulang, fungsi kalsium, alah laktosa


Bagi mereka yang alah susu, kalsium boleh diperolehi dari sumber makanan lain seperti
  1. Sayuran hijau seperti brokoli, bayam, kangkung
  2. Makanan laut seperti ikan, siput, ketam
  3. kekacang
  4. Puding
Jadi insyaallah, anda memang tiada sebab untuk kurang kalsium. JIka anda ingin supplement, pun boleh. Banyak supplement kalsium di pasaran, dan pastinya saya mencadangkan anda memilih supplement oleh shaklee.

SHAKLEE DAN KALSIUM 

April adalah bulan kalsium shaklee. Ostematrix yang merupakan kalsium bermagnesium adalah sumber kalsium terbaik kerana gabungan keduanya ini. Buat pengetahuan pembaca, kalsium semata-mata boleh membawa mudharat. Untungnya Ostematrix mengandungi magnesium yang menurunkan kadar oksalat dan mencegah pembentukan batu karang. Jadi kita akan selamat insyaallah dengan pengambilan kalsium dari shaklee ini.

Kepada ibu yang hamil, jangan ambil enteng perkara ini. Kekurangan kalsium mudah untuk dikesan oleh ibu hamil. Pernah tak mengalami kekejangan otot ketika hamil? Itu adalah tanda anda kekurangan kalsium. Beringat ya, ketika hamil, kalsium adalah kritikal kepada anda.

Untung saya mengambil ostematrix. 4 biji sehari sudah mencukupi. Ia mudah ditelan dan menghilangkan segala kelenguhan dan kekejangan. JIka anda mahu mencuba, jangan segan hubungi saya. Doa saya, anda diluar sana juga mendapat manfaat ini.

1 ulasan: