Rabu, 26 Februari 2014

MERAWAT DENGGI DENGAN SHAKLEE BAHAGIAN 1

Assalamualaikum.

Saya terpanggil untung berkongsi tentang denggi dengan pembaca sekalian. Selama ini saya kurang mengambil serius gejala denggi sebenarnya. Namun apabila dikalangan keluar sendir di hinggapi demam ini, saya mula berminat.Kadangkala, saya rasakan, bukanlah salah nyamuk itu sendiri. Tapi kita yang mengundang ia datang. Jangan pula kata saya tak bertimbang rasa, cuma penyakit biasanya disebabkan oleh manusia. Fitrah kita yang perlu kepada kebersihan, sering diabaikan sehingga mengundang pelbagai masalah. Jadi, jangan lah kita bersangka-sangka dengan nyamuk ye. Kesian dia...hihihi


DENGGI, PUNCA DENGGI, CARA MERAWAT DENGGI, KATEGORI DEMAM DENGGI, APA DIA DEMAM DENGGI

Demam denggi ialah sejenis penyakit bawaan nyamuk yang menjadi masalah utama kesihatan awam antarabangsa beberapa tahun kebelakangan ini. Jenis demam denggi yang lebih berbahaya ialah demam denggi berdarah. Ia juga punca utama kematian kanak-kanak di kebanyakan negara hari ini. Demam denggi dibawa oleh nyamuk Aedes kepada manusia melalui gigitannya. Kebanyakan kes meningkat ketika musim lepas hujan, di mana banyak air bertakung dan lopak air terbentuk, menyebabkan nyamuk mudah membiak, terutama Aedes.
 

JENIS-JENIS DENGGI

Ada empat jenis denggi iaitu demam denggi, denggi berdarah, kejutan denggi dan denggi klasik. Setiap satunya mempunyai definisi berbeza. Misalnya, 
 1. Denggi paling kerap berlaku dan simptomnya hanya demam dan selesema. 
 2. Denggi berdarah paling ditakuti yang kerap berlaku dalam kalangan kanak-kanak dan orang muda. 
 3. Kejutan denggi (DSS) pula adalah paling bahaya dan paling tinggi berlaku kematian. 
 4. Denggi klasik pula, biasanya pesakit berasa sengal pada badan, cirit-birit, mual selain mengalami ruam kemerahan dan dianggap sebagai masalah kesihatan biasa,” katanya ketika ditemui, baru-baru ini.

Lebih 100 negara di Asia Selatan, Asia Tenggara, Afrika, Amerika Timur, Mediterranean dan Pasifik Barat mengalami masalah denggi. Demam denggi didapati berlaku di kawasan bandar dan sekitarnya di negara rantau tropika. Sesiapa yang digigit nyamuk yang membawa kuman virus denggi menghadapi risiko lebih tinggi mendapat denggi. Demam denggi menyerupai demam selesema dan ciri klinikalnya berbeza mengikut umur pesakit.
 

Lazimnya kanak-kanak dan orang tua lebih berisiko mendapat demam denggi disebabkan antibodi tidak kuat. Malah, kanak-kanak lelaki lebih berisiko mendapat penyakit ini berbanding perempuan. Bagi mengelak gejala ini, orang ramai disaran minum banyak air mati, menjaga kebersihan serta tidak membuka tempat yang boleh membiakkan nyamuk Aedes. Misalnya di bawah piring pasu bunga, tin kosong dan tayar kosong yang bertakung air.

 

BAGAIMANA DENGGI MEREBAK

Virus denggi dipindahkan kepada manusia melalui gigitan nyamuk Aedes yang membawa virus denggi. Ia berupaya menyebarkan penyakit kepada manusia dalam masa lapan hingga 12 hari selepas menghisap darah manusia.
 


BAGAIMANA DENGGI TERJADI

Vektor demam denggi adalah nyamuk Aedes betina. Nyamuk yang dijangkiti membawa virus denggi di dalam badannya. Virus ini kemudian dipindahkan kepada manusia ketika proses menghisap darah.

Sebaik saja seseorang itu digigit, virus denggi akan memasuki dan beredar di dalam aliran darahnya, lalu bermulalah penyakit ini.
 


BAGAIMANA MENCEGAH DENGGI
 • Musnahkan tempat pembiakan nyamuk Aedes.
 • Salin air dalam jambangan bunga setiap minggu.
 • Tutup rapat semua bekas air seperti baldi, tangki. Letak ubat jentik-jentik.
 • Buang air dan basuh piring pasu bunga setiap minggu.
 • Bersihkan persekitaran rumah. Buang tin atau botol yang boleh menakung air.
 • Elak melawat kawasan berisiko tinggi pada siang hari.
 • Lindungi diri daripada gigitan nyamuk.
 sumber0 ulasan:

Catat Ulasan