Selasa, 14 Januari 2014

APA YANG PERLU ANDA TAHU TENTANG SAKIT DEPAN LUTUT

Assalamualaikum

CHONDROMALACIA Patella (CMP) antara penyebab sakit lutut yang kronik paling biasa terjadi. CMP adalah keadaan yang mana tulang rawan (kartilaj) yang meliputi permukaan belakang tulang tempurung (patella) lutut menjadi lembut yang tidak normal dan rosak.

sakit lutut, cmp
                               Gambaran sebenar pesakit cmp

CMP terjadi akibat proses penyusutan (degenerative) tulang rawan disebabkan aktiviti berlebihan atau kebiasaannya disebabkan pergerakan tulang tempurung lutut yang tidak normal. Ketika lutut dilurus atau dibengkokkan, tulang tempurung menggelongsor di atas permukaan rawan pada hujung bawah tulang femur. Keadaan ini juga sama seperti Patellafemoral Pain Syndrome iaitu sakit pada bahagian bawah dan sekeliling tulang tempurung lutut.

Tulang tempurung dalam keadaan normal digerakkan oleh otot paha (quadriceps) dalam garisan hampir lurus. Dalam kes CMP, selalunya pergerakan tulang tempurung berat ke arah luar lutut. Ini memberi bebanan berlebihan kepada tulang rawan pada bahagian luar persendian Patellafemoral lutut yang kemudian menyebabkan radang yang kronik dan sakit.KELOMPOK YANG MUDAH MENDAPAT CMP
  1. Wanita
  2. Pelari dengan kedua-dua lutut berlaga (knocked knee)
  3. Pelari yang mempunyai tapak kaki rata (flat foot).
  4. Golongan muda yang rajin bersukan
CMP selalunya disebabkan oleh kecederaan akut seperti terjatuh, penggunaan lutut berlebihan dan otot yang lemah. Kecederaan itu selalu terjadi di kalangan pelari, pelumba basikal dan pemain bola.

Gejala CMP pada amnya seperti kesakitan dalam atau depan lutut dan sakit itu bertambah teruk ketika membuat aktiviti seperti berlari, melompat, mendaki dan menuruni tangga. Perbuatan seperti duduk dalam tempoh lama dengan lutut dibengkokkan akan menyebabkan sakit pada lutut yang amat sangat ketika berdiri di kerusi. Keadaan itu dikenali sebagai Theatre Sign.

Sesetengah pesakit berasa lututnya tegang atau bengkak. Kadangkala, dalam kes kronik, pengecutan otot paha menyebabkan lutut terasa longgar. Selain itu, lutut menjadi bengkak. Pergerakan membengkok dan meluruskan sendi lutut selalunya menghasilkan bunyi ‘klik’ atau ‘pop’. Menekan tempurung lutut ke bawah akan menyakitkan.


MATLAMAT RAWATAN
  Ketika rawatan, doktor pakar akan memeriksa sendi lutut untuk sakit dan fungsinya. X-ray lutut selalunya dilakukan tetapi x-ray standard biasanya menunjukkan lutut yang normal dalam kes CMP. Pemeriksaan itu berguna untuk memastikan tidak ada penyebab lain sakit lutut. MRI lutut mampu untuk memastikan diagnosis keadaan ini.

Matlamat utama rawatan:
  1. Mengurangkan sakit dan radang
  2. Membetulkan semula kedudukan tulang tempurung ketika ia menggelongsor dalam sendi lutut
  3. Menguatkan kembali otot paha yang menyusuT
  4. Meningkatkan tahap fleksibiliti sendi lutut.
Segala aktiviti yang akan menyebabkan kesakitan pada lutut terjadi atau bertambah teruk hendaklah dihentikan sehingga gejala sembuh.

 
KAEDAH RAWATAN
 
Terapi ais 
Dilakukan untuk mengurangkan bengkak, ais boleh dituam selama 15 minit setiap dua jam. Penggunaan pembalut tekanan selepas terapi ais boleh membantu mengurangkan bengkak dengan lebih berkesan.

Penggunaan teknik ‘taping’ 
Bertujuan mengurangkan sakit ketika latihan untuk menguatkan otot membolehkan latihan dilakukan dengan berkesan. Latihan menguatkan otot secara selektif, terutama otot paha bahagian dalam iaitu otot Vastus Medialis Oblique, mampu membantu menormalkan semula pergerakan tulang tempurung lutut.

Dengan meningkatkan kekuatan tarikan otot ke bahagian dalam sendi lutut, tulang tempurung lutut akan tertarik ke bahagian dalam lutut dan dengan ini mengurangkan tekanan pada bahagian luar sendi PatelloFemoral. Proses kerosakan tulang rawan dapat dikurangkan.

Regangan dan urutan sukan 
Regangan pada otot iliotibial band, quadriceps dan hamstring (mana-mana tendon di belakang lutut) dapat meningkatkan fleksibiliti lutut dan mengembalikan gerakan normal tulang tempurung.

Pembedahan secara artroskopik 
Dilakukan jika rehabilitasi gagal mengurangkan sakit pada lutut. Pembedahan artroskopik dilakukan melalui tebukan kecil pada kulit untuk melicinkan semula permukaan tulang rawan tulang tempurung lutut dan membersihkan ruangan sendi lutut daripada cebisan tulang rawan yang boleh menyebabkan sendi lutut tersangkut ketika dibengkok atau diluruskan.

Kembali kepada kecergasan sepenuhnya perlu dilakukan secara berperingkat dan kembali melakukan latihan sukan yang spesifik hendaklah dilakukan hanya selepas lutut tidak sakit lagi. Latihan menguatkan otot sepenuhnya perlu dilakukan untuk memulihkan otot kepada kekuatan penuh dan seimbang.

SUMBER

2 ulasan:

Catat Ulasan