Isnin, 16 Disember 2013

4 FAKTA KEKURANGAN & KELEBIHAN MINYAK IKAN VS MINYAK HATI IKAN YANG ANDA PERLU TAHU

Assalamualaikum 
Adakah anda sedar wujudnya minyak ikan dan minyak hati ikan? Jujurnya ramai yang tidak menyedari hal ini. Sekian lama kita dilambakkan dengan minyak hati ikan tanpa tahu pilihan yang lain iaitu minyak ikan. OmegaGuard Shaklee adalah minyak ikan yang dihasilkan dari ikan kecil berasal dari lautan dalam. Sebalinya, minyak hati ikan bersumberkan hati ikan Kod yang bersaiz besar dan tentunya mengandungi bahan enap cemar yang lebih banyak kerana diambil dari hati.


Bau Hanyir
 
Kandungan Omega-3 dalam minyak ikan dan minyak hati ikan adalah lebih kurang sama. Kedua-duanya mengandungi DHA, EPA dan ALA. Omega Guard Shaklee mengandungi rangkaian penuh 7 asid lemak omega-3 selain DHA, EPA dan DHA.


Apa yang kurang menarik, minyak hati ikan mempunyai masalah bau hanyir yang sangat kuat. Masalah bau ini sering membantutkan matlamat pengambilan omega-3 yang berterusan. Sebaliknya, minyak ikan yang mempunyai bau yang lebih lembut membantu anda mengambilnya dengan konsisten.


Vitamin D dan Vitamin A

 
Perbezaan utama kedua-dua minyak ikan dan minyak hati ikan ialah kandungan vitamin D dan A. Oleh kerana vitamin larut lemak ini di simpan di hati, maka ia lebih banyak terdapat pada minyak hati ikan. Malangnya, vitamin larut lemak yg berlebihan akan menyebabkan toksik jika diambil dalam jumlah yang berlebihan.

Lebih dos vitamin D boleh menyebabkan loya, muntah, lemah dan pitam. Manakala lebih dos vitamin A boleh menyebabkan keguguran, masalah hati, osteoporosis dan masalah sistem saraf.


Jika anda tinggal di kawasan yang kekurangan cahaya matahari seperti negara 4 musim, pengambilan minyak hati ikan mungkin lebih baik kerana kandungan vitamin A yang tinggi. Bagi kita yang tinggal di Malaysia dengan pendedahan cahaya matahari sepanjang tahun, adalah lebih dan lebih baik mengambil minyak ikan yang berdos lebih rendah.

 

Bahan pencemar
 
Perbezaan yang sangat ketara antara kedua jenis ini ialah darjah pencemaran atau kuantiti pencemar yang terkandung didalamnya.

Untuk pengetahuan anda, organ hati adalah tempat menapis berbagai-bagai bahan pada tubuh. Oleh sebab itu, minyak hati ikan mengandungi lebih banyak pencemar seperti logam berbahaya iaitu plumbum dan merkuri.

Amaran: kanak-kanak, wanita mengandung dan ibu menyusu tidak digalakkan mengambil minyak hati ikan kerana logam berat ini mudah meresap dan membahayakan bayi.Kajian Terbaru

Menurut kajian terbaru oleh Dr. John Cannell, Pengarah Pertubuhan Vitamin D, kandungan minyak hati ikan telah berkurangan Vitamin D. Ia berikutan  Proses penyahbau yang dilakukan telah menghilangkan kebaikan nutrisi ini. Kajian ini boleh dirujuk pada 15 artikel yang dikeluarkan dan artikel terbarunya adalah
 “Cod Liver Oil, Vitamin A Toxicity, Frequent Respiratory Infections, and the Vitamin D Deficiency Epidemic" dalam isu bulan November  Annals of Otology, Rhinology and Laryngology. 

 

Jadi,anda jelaskan kenapa Omega Guard Shaklee sangat disarankan kepada kita!!! Jangan memilih minyak ikan yang salah ya. Pilihan ditangan anda, pilihlah yang terbaik buat anda, anak-anak dan keluarga.

Bacaan lanjut disini dan sini


NAK SIHAT DAN BANTU RAMAI ORANG
NAK SIDE INCOME 4, 5 ANGKA

Your Shaklee Independent Distributor
                      AwilSkema
♥ SMS | WhatssApp : 013-3786399
♥ Shaklee ID : 926196

♥ Web : emakskema.com
♥ FB Page : http://www.facebook.com/skemahidupsihat
♥ Email : awilskema@gmail.com
  


 

16 ulasan:

Catat Ulasan